27. mrt, 2020

Leef het goede voorbeeld

Tijdens deze onzekere tijd waarin veel van ons wordt verwacht en we soms overweldigd worden. Hoe kun je dan alsnog ervoor zorgen dat je een lieve ouder bent, die je graag wilt zijn?

Het is belangrijk dat je weet wat je voelt en of het nu overweldigend is, boos, verdriet, behoefte om controle te hebben, angst ect….. Het is oke, laat het er zijn, geef het ruimte.
Vraag je af wat is nu wezenlijk van belang? Wat leef jij hierin voor? Mogen alle emoties er zijn? Van jezelf en van je kind?

Een angst van ouders die ik afgelopen tijd hoorde is dat je kind achter gaat lopen. Maar hoe kan je kind achterlopen op zijn eigen ontwikkeling? Je kind leert nu hele andere dingen! Laat “de bloem” maar groeien nu in andere “weers-” omstandigheden.

En belangrijker nog. Wat doe jij om jezelf op te laden in deze tijden? Hoe pak je de ruimte in de hectiek van een vol huis, werk ect?

Zelfzorg is essentieel in het zorgen voor de ander. Het is als het zuurstofmasker in het vliegtuig. Eerst moet je die bij jezelf opzetten alvorens je een ander kan helpen.

“Self-care is giving the world the best of you,
instead of what’s left of you”
 - Katie Reed -

Ga voor jezelf dus na wat jij nodig hebt om jezelf op te laden. Voor mij is het sporten in de natuur, mediteren en gedurende dag even bewust ademen halen. Bewust dingen zien en voelen en genieten van de zon.

Je geeft het goede voorbeeld om goed voor jezelf te zorgen. Om je eigen batterij opgeladen te houden. Als jij je energiek voelt, kun je ook meer geven. Niks egoïstisch aan!!

Vele ochtenden loop ik nu een rondje hard en gaan de kinderen mee op de skeelers en step samen met de hond. Heerlijk even bewegen en buiten zijn voor ons een super start van de dag. Maar misschien is het voor jou wel om een boekje te lezen, te koken of te knutselen.

Maak er tijd voor om je eigen batterij op te laden. Gun het jezelf! Maak ook aan je kinderen en partner duidelijk dat jij dit nodig hebt. Als je jezelf op de tweede of zelfs laatste plek zet, raakt je batterij snel leeg en worden we vervolgens boos op de ander, moe en gefrustreerd. Als je het moeilijk vind om dit voor jezelf te doen, doe het dan om aan de behoefte te voldoen om een evenwichtige ouder te zijn die in het NU aanwezig is en volledige verbinding kan maken met je kind! Leef het goede voorbeeld!