1. apr, 2020

Opvoeden: ben je meer een timmerman of tuinman?

Hoe voed jij je kinderen op? Meer als een timmerman of als een tuinman?

Je kunt een ouder zijn zoals een timmerman. Hij heeft een tekening hoe de stoel moet worden. Met vakmanschap en precisie gaat hij aan het werk. Zaagt, timmert, schuurt er af wat er niet bij hoort en uiteindelijk is het “de prachtige stoel” die hij in gedachte had, met zorg en liefde gemaakt.

Er zijn maar genoeg ouders, die onbewust net zoals de timmerman aan de gang zijn met hun kinderen. Een ideaal plaatje in je hoofd van wat JIJ belangrijk vindt. Je kind moet goed zijn best doen op school, er uithalen wat er in zit en het liefst nog een beetje meer zodat hij naar een goede school kan, want als hij een goede opleiding heeft, krijgt hij een goede baan en dan…. “ligt het geluk voor rapen?” Oe en nu ligt er dan een extra last op je schouders, want jij moet het niveau van school omhoog houden. En als je zoveel verwachtingen hebt van je kinderen… en je kinderen kunnen niet aan die verwachtingen voldoen…. Wat gebeurt er dan? Ben je teleur gesteld, heb je gefaald als ouder, ben je gefrustreerd?

Het kan ook anders…!

Je kunt je kinderen ook opvoeden als een tuinman. De tuinman die goed voor zijn tuin en planten zorgt. Een tuinman, plant een zaadje in de grond. Hij zorgt ervoor dat het zaadje goede grond heeft, de ruimte heeft om te kunnen groeien, genoeg zonlicht ontvangt en voldoende voeding en water. Zodat het zaadje kan ontkiemen en groeien in volle potentie. De tuinman is ook waakzaam dat het plantje niet wordt platgetrapt. De tuinman laat het zaadje groeien en neemt waar hoe het groeit. Hij creëert de bloem niet, maar schept veiligheid om het te laten worden wat er inzit.

Het zaadje, waar alles al in zit en de tuinman het mag begeleiden zodat het in al zijn glorie en potentie kan groeien.

Dan mogen kinderen zijn wie ze zijn, zijn wij nieuwsgierig wie ze eigenlijk echt zijn en wat er in hun zit. Beschermen we onze kinderen tegen vijanden die ze zelf niet aan kunnen, maar laten we ze ook zelf ontdekken en fouten maken. Het is hun pad. Kunnen we ze het vertrouwen geven, hun meer bewonderen om wie ze zijn en wat ze willen laten zien. Het “zaadje” je kind elke dag voldoende liefde geven, elke dag naar hen luisteren en hun zien. Wat voor een prachtige bloem ontkiemt zich dan?

Je kunt kiezen hoe je je kinderen wilt opvoeden. Elke dag weer een nieuwe intentie hebben hoe je het wilt doen. En ja ook wij maken fouten en hebben soms geen geduld of verwachten toch te veel.

Mocht je hier meer inzicht in willen krijgen en een steuntje in de rug, praktische tips, handvatten zodat je verder op weg kunt! Neem gerust contact op!