Karin van Bijsterveld

Ik ben Karin, ik ben opgegroeid in een dorp bij Breda. Samen met mijn 3 jongere broertjes heb ik een zeer onbezorgde jeugd gehad, veel gespeeld, veel op sjouw. Fijne buurtkinderen en er was altijd wat te doen. 

Ik ben nu moeder van 3 kinderen, jongens. De onbezorgdheid, het spelen, creatief bezig zijn, en ook het samen op pad gaan vind ik erg belangrijk in onze opvoeding.    

Al lange tijd ben ik werkzaam in het basis onderwijs. Mijn voorkeur ligt erg bij het jonge kind. Het werken met kinderen spiegelt, is boeiend, door goed te kijken en te luisteren naar het jonge kind, zie je wat een kind nodig heeft, wat een kind vraagt van jou als opvoeder. Het jonge kind is nog in zijn hele wezen echt en zonder ‘aangeleerde’ vaardigheden.   

Een aantal jaren geleden kwam ik in aanraking met het Rots en Water programma en heb ik de basis training gevolgd. Ik was zeer onder de indruk. Het heeft voor mij geleid tot een nieuwe uitdaging:

Terug naar de basis met alle kinderen. Voelen hoe het zit! 

Intensief ben ik bezig gegaan met experimenteren en het geven van Rots en Water lessen in alle groepen.

Het is goed om te zien dat kinderen door het oefenen van situaties andere kanten van zichzelf tegenkomen, maar ook kanten beter kunnen laten zien. Kunnen ervaren dat het niet om winnen gaat, maar dat tegenstand en de manier waarop je wint minstens zo belangrijk is. Het omgaan met grenzen van jezelf en de ander, het omgaan met je ademhaling, het omgaan met je stem, zijn thema’s uit het alledaagse leven.

Het ook nog eens kunstzinnig verwerken van een thema of onderzoeken van jezelf is belangrijk.

Inmiddels werk ik in het reguliere basisonderwijs maar ook op een staatsvrije school, Iduna. Hier wordt geleerd van de natuur en lesgegeven vanuit beelden, verhalen, beweging.  

Terug naar de basis, een stralend kind, een kind dat gelooft in zichzelf en de wereld om hem heen, dat is wat ik voor alle kinderen wens, daarom ben ik zo blij dat Pien en ik samen een project zijn gestart om kinderen terug te helpen naar hun eigenheid, wie ben ik, hoe sta ik in de wereld, voelen, creativiteit, eigen kracht. I.K.

Pien Romme

Mijn naam is Pien Romme , moeder van drie jongens en ik ben kunstzinnig dynamisch kindercoach en yogadocent. Binnen mijn praktijk begeleid ik o.a. kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren, weinig zelfvertrouwen hebben en continu worstelen met spanningen. Naast het coachen geef ik ook kinderyoga, buikyoga (voor kinderen met o.a. buikpijnklachten) , therapeutische yoga en yoga aan volwassenen.

Het dynamisch bezig zijn vind ik erg leuk, ieder mens is uniek en door spelenderwijs kinderen begeleiden bereikt een kind snel zijn doel.

Mijn doel is om kinderen weer te laten stralen. Balans geven, leren omgaan met de mogelijkheden. Het geeft mij energie als de ander weer een stapje verder komt en meer vertrouwen heeft om zichzelf te kunnen zijn.

Daarom ben ik ook heel blij dat ik samen met Karin deze workshop heb ontwikkeld en dat we ons beide krachten, wijsheid en ervaringen hebben weten te bundelen.

Yoga is een hele mooie manier om meer in balans te komen en meer vertrouwen te krijgen in jezelf.

Je lichaam is het expressiemiddel van je innerlijke zijn; het reageert op je emoties en gedachten door in meer of mindere mate sterk of zwak, soepel of stijf, gevoelig of ongevoelig te zijn. Je lichaam geeft voortdurend signalen hoe je je voelt, hoe je met je lijf omgaat en hoe je in het leven staat.

Het negeren of onderdrukken van deze signalen werkt meestal averechts. Je lichaam zoekt dan altijd een andere zwakke plek waar de spanningen of blokkades naar toe kruipen. Het woord kruipen geeft aan dat dit een sluipend proces is.
Yoga is een weg om je lichaamstaal opnieuw te ontdekken waardoor je weer meer in contact kunt komen met jezelf. Luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft.

Wat ik zelf ervaar wat de voordelen van yoga zijn is om lekker in je vel te zitten, klachten te voorkomen en/of verlichten, leren ontspannen, bewust te worden van je lichaam en jezelf

Het spel van de wisselwerking tussen lichaam en geest vind ik boeiend en leerzaam.

Kunstzinnig werken is een prachtige manier om jezelf beter te leren kennen. Je werkt vanuit je onbewuste en laat zien wat er speelt en nodig is. Door hier aandacht aan te geven kom je meer in balans en dichter bij jezelf. Al schilderend , boetserend, dansend en in spel situaties oefenen, zoals het omgaan met weerstanden, het trekken van grenzen, jezelf helemaal laten gaan etc.
Als je creatief en kunstzinnig moeilijke situaties aanpakt en uitwerkt, gaat dit onherroepelijk zijn effect hebben op je dagelijkse leven. De ervaring leert dat je dan ook moeilijke situaties in het dagelijks leven minder snel uit de weg zal gaan. Je hebt namelijk kunnen oefenen, al is het in de klei, op het doek, op papier of voor een klein publiek in de ruimte.

Ik heb de opleiding Kinderyoga bij Jip&Jan gevolgd en de 200 Uur Yoga Alliance lerarenopleiding bij de Yogasite, momenteel ben ik nog bezig met de 500uur Yoga Aliance lerarenopleiding. Andere opleidingen die ik heb gevolgd zijn; Mindfullnis, De Academiekunstzinnig dynamisch kindercoach op De kleine Tiki, Stemcreatie, Omgaan met rouw bij kinderen, Masterclass Intergenerationele gevolgen van echtscheiding voor kinderen.  Hiermee vul ik mijn rugzakje en kan deze ervaringen goed gebruiken voor het geven van yoga en het coachen van kinderen.